"Отпакивање" - о пројекту

 

Београдски центар за људска права у сарадњи са Комитетом правника за људска права , АпсАрт Центром за позоришна истраживања и Медијским центром Бета  и уз стручну подршку Министарства омладине и спорта организује програм за дванаест канцеларија за младе или омладинских клубова – Отпакивање 2014/15.

Пројекат се реализује захваљујући финансијској подршци Делегације Европске уније у Србији у оквиру програма Подршка цивилном друштву. У програм су укључене Канцеларије за младе из следећих градова и општина – Обреновац, Савски венац, Трговиште, Босилеград, Бачки Петровац, Врање, Пожега, Прибој, Пријепоље, Рашка, Темерин и Бујановац.Отпакивање је пројекат који ће младима из различитих крајева Србије пружити прилику да се повежу и упознају, кроз дружење, заједничке пројекте, размену идеја и визија. Канцеларије за младе, њихови координатори и сарадници су важан и јединствен партнер за унапређење омладинских политика и живота младих широм Србије. Овај пројекат тежи да заједничким снагама створи могућност да постојећи програми буду још бољи, а да нове идеје прерасту у активности. Читав програм представља покушај промовисања сталног учења једних о другима, обележјима, навикама и потребама нас и других са циљем бољег разумевања и већег уважавања.


Циљ пројекта је да подстакне сарадњу младих из мешовитих и једнонационалних етничких средина. Пројекат има два сегмента: припрему и израду културних пакета у заједници и организацију регионалних размена са циљем заједничког упознавања.

Организоване су дводневне радионице за младе из локалних заједница. Циљ радионица је био да млади заједно са тренерима дођу до материјала за израду културних пакета, тема које су њима блиске и битне, које говоре њиховом идентитету, како доживљавају своје окружење и различитост, али и све друго што сматрају битним, а којим се могу представљати другима.

Основни алат овог пројекта је „Културни пакет“ кроз који ће млади упознати боље себе и друге, научити да уживају у различитостима и да једни од других уче. И да се друже!

Културни пакет је колаж бележака, фотографија, рукотоворина, музике, перформанса које ће правити учесници и учесници радионица у заједници, приказане у некој . 

Сви културни пакети су представљени на овој страници. Млади ће се кроз овај виртуелни простор надметати, и на тај начин уложену енергију и ентузијазам представили другима. Они који покажу највеће ангажовање и креативност током промовисања прикупљених културних продуката као награду ће добити рачунар. 

Најактивнији млади имаће прилику да кроз посете другим канцеларијама упознају њихове локалне средине, али и функционисање других Канцеларија за младе. Кроз дводневне посете, млади ће прикупљене садржаје представити једни другима у форми интерактивних „јавних часова“.

Пројекат Отпакивање 2014/15 младима ће дати прилику да се изразе и кроз театар. АпсАрт, Центар за позоришна истраживања у сарадњи са партнерима ће развити представу на основу тема, закључака и идеја младих људи. Како би се допринело богатијем садржају биће расписан конкурс за сценарио представе. Конкурс ће бити отворен за младе из целе Србије. Процес представе ће такође карактерисати интерактивна метода, пошто ће периодично бити постављен приказ на YоуТубе, и дата могућност младима да пронађу излаз из постављеног проблема.

Активности које буду пратиле програм биће пропраћене и промовисане путем националних и локалних медија, промотивних материјала, и друштвених мрежа.

Покренимо креативне различитости

Facebook страницу пројекта пронађине на ОВОМ линку
Део културног пакета наше Општине погледајте на ОВОМ линку 

 

Share
Сачак (Ламперия) http://www.emsien3.com/sachak от ЕМСИЕН-3
Дюшеме http://www.emsien3.com/дюшеме от EMSIEN-3

Лајкујте нашу страницу